Bønnetider i Finderup

Mariagerfjord Kommune

Wed, 15. Shawwal 1445
24. april 2024

Yderligere tider
 • Natbøn

  (Sidste tredjedel af natten)

  00:43 - 02:44
 • Tid til at faste

  02:44 - 20:51
Tidslinje for dagens bønnetider

 1. Islamisk midnat

  Slutningen af Ischaa-tiden. Den islamiske midnat refererer til midtpunktet mellem solnedgang (Maghrib) og morgengry (Fajr). Midtpunktet mellem 20:47 og 02:46 er 23:46.
 2. Midnat

  Den nye dag ifølge solkalenderen. Solen vil i dag, in sha Allah, synke -20.68° under horisonten. På visse dage i dette år vil solen ikke synke dybere end -9.8°.
 3. Det sidste tredjedel af natten

  Det sidste tredjedel af natten anses i islam for at være en tid af stor betydning og bør bruges til tilbedelse og bønner. Den islamiske nat begynder med Maghrib (20:47) og slutter med Fajr. Denne periode refererer derfor til tidsrummet fra 00:46 til Fajr (02:46).
 4. Falsk Fajr kan forekomme

  Den falske daggry, også kendt som falsk Fajr, refererer til et naturfænomen, der opstår før den egentlige daggry eller Fajr-bønnetiden. Det er kendetegnet ved et svagt skær på horisonten, som kan forveksles med den ægte daggry. Det begynder dog tidligere og forsvinder med den tiltagende daggry.
 5. Fajr-bønnen med implementerede forsigtighedsforanstaltninger udføres af hensyn til fasten

  Fasten begynder med Fajr. Dog er det som en forsigtighedsforanstaltning almindeligt at trække ca. 2 minutter fra den beregnede Fajr-tid for fasten. Det er vigtigt at bemærke, at selvom denne justerede tid muliggør begyndelsen på fasten, kan det muligvis være for tidligt at udføre Fajr-bønnen.
 6. Fajr

  Det sande Fajr (18°) er referencepunktet for bønnetiden. Under optimale forhold vises det første svage lys på horisonten, hvilket markerer starten på Fajr-bønnetiden. Bønner, der udføres efter denne tid, betragtes som gyldige. Der er dog en mening om at vente lidt efter denne tid, indtil man er sikker på, at tiden er indtrådt.
  Fajr-bønnen
 7. Fajr-bøn 15° (forkert)

  Himlen ved 15° er betydeligt lysere sammenlignet med ved 18°. På dette tidspunkt bliver solens røde skær stærkere. Selvom det er tilladt at udføre Fajr-bønnen på dette tidspunkt, er det vigtigt at bemærke, at det ville være for sent at begynde fasten.
 8. Fajr-bøn 12° (forkert)

  På dette stadie er horisonten godt synlig, og konturerne af objekter på land eller til søs bliver tydeligere. Himlen viser en blanding af dybblåt og rødviolet nuancer under den nautiske skumring. Fajr-bønnen på dette tidspunkt ville være gyldig, men at spise op til dette tidspunkt ville gøre fasten ugyldig.
 9. Fajr-bøn 90 minutter før solopgang (forkert)

  Fajr-bønnen 90 minutter før solopgang (Schuruk) er gyldig, hvis den indtræffer efter tiden for 18°. Det er dog ikke korrekt at begynde fasten på dette tidspunkt. Den korteste og længste tid mellem Fajr og Schuruk dette år er 67 og 191 minutter.
 10. Shuruk (solopgang) med anvendelse af forsigtighedsforanstaltninger

  Solen burde nu være lige under horisonten, men hvis du befinder dig på en bjergtop, kan den synes tidligere. For at tage højde for dette trækker mange bønnetidsplaner forsigtighedsmæssigt 2 minutter fra den beregnede tid for Schuruk. Det anses for risikabelt ikke at afslutte bønnen før denne justerede tid.
 11. Shuruk (solopgang)

  Solopgangen beregnes. I de fleste tilfælde ville det være for sent for Fajr-bønnen.
 12. Dhuhr

  Dhuhr-bønnen begynder, efter solen har passeret sit zenit (højeste punkt) og begynder at falde. Den slutter ved begyndelsen af Asr-bønnens tid (eftermiddagsbønnen).
 13. Dhuhr med implementerede forsigtighedsforanstaltninger

  Selvom tiden for Dhuhr-bønnen kan beregnes nøjagtigt, anbefales det at udføre bønnen en smule efter denne beregnede tid.
 14. Asr

  Asr begynder, når skyggen af et objekt er lig med dets faktiske længde plus længden af dets skygge på tidspunktet for Dhuhr.
 15. Asr med implementerede forsigtighedsforanstaltninger

  Selvom tiden for Asr-bønnen kan beregnes nøjagtigt, anbefales det at udføre bønnen en smule efter denne beregnede tid.
 16. Asr (Hanafi)

  Asr ifølge en mening i Hanafi-Madhab begynder, når en genstandsskygge bliver dobbelt så lang som dens faktiske længde plus længden af dens skygge under Dhuhr-bønnen. Det skal bemærkes, at dette kun er en mening fra Hanafi-Madhhab. Ikke alle Hanafier deler denne mening. Lande som Tyrkiet bruger ikke denne metode.
 17. Enden på Asr

  Enden på Asr-bønnen indtræffer, så snart sollyset bliver rødt, og man kan kigge ind i solen med det blotte øje. Det betragtes som syndigt at forsinke bønnen ud over dette tidspunkt. Det forbliver dog obligatorisk at udføre Asr-bønnen indtil tiden for Maghrib-bønnen. I nødsituationer må bønnen også udføres efter denne tid uden at det betragtes som en synd.
 18. Maghrib

  Solnedgangen beregnes og markerer dermed den nye dag ifølge den islamiske kalender. I mange tilfælde ville det være for tidligt at bede og for tidligt at bryde fasten.
 19. Maghrib med implementerede forsigtighedsforanstaltninger

  Solen burde nu være lige under horisonten, men hvis du bor på et bjerg, kan den stadig være synlig. For at tage højde for dette tilføjer mange bønnetidsplaner som en forsigtighedsforanstaltning 2 minutter til den beregnede tid for Maghrib. Det anses for risikabelt at begynde bønnen eller at bryde fasten før denne justerede tid.
 20. Ischaa-bøn 90 minutter efter solnedgang (forkert)

  Ischaa-bønnen 90 minutter efter solnedgang (Maghrib) er kun gyldig, hvis den indtræffer efter Ischaa ved 17°. Den korteste og længste tid mellem Maghrib og Ischaa dette år er 67 og 191 minutter.
 21. Ischaa-bøn 12° (forkert)

  Himlen viser en blanding af dybblå og rødlig-violette nuancer under den nautiske skumring. Ischaa-bønnen på dette tidspunkt ville under alle omstændigheder være ugyldig.
 22. Ischaa-bøn 15° (høj risiko)

  Himlen bliver betydeligt mørkere ved 15°. Det sidste sollys er nu kun svagt synligt nær horisonten. I områder med lysforurening kan det kunstige lys allerede være stærkere end sollyset. Rødmen på himlen begynder nu at forsvinde. Den kan dog forblive synlig op til 17°.
 23. Ischaa

  Ischaa-bønnen begynder efter rødmen fra skumringen er forsvundet. Dette sker cirka, når solen er 17 grader under horisonten. Ischaa slutter ved den islamiske midnat.
 24. Ischaa med implementerede forsigtighedsforanstaltninger

  For sikkerheds skyld udføres Ischaa 2 minutter senere.
 25. Islamisk midnat

  Slutningen af Ischaa-tiden. Den islamiske midnat refererer til midtpunktet mellem solnedgang (Maghrib) og morgengry (Fajr). Midtpunktet mellem 20:51 og 02:40 er 23:44.
 26. Midnat

  Den nye dag ifølge solkalenderen. Solen vil i dag, in sha Allah, synke -20.35° under horisonten. På visse dage i dette år vil solen ikke synke dybere end -9.8°.
 27. Det sidste tredjedel af natten

  Det sidste tredjedel af natten anses i islam for at være en tid af stor betydning og bør bruges til tilbedelse og bønner. Den islamiske nat begynder med Maghrib (20:49) og slutter med Fajr. Denne periode refererer derfor til tidsrummet fra 00:43 til Fajr (02:40).
Gebetszeitenabout 1 month ago

al-Zarqālah (493 H) sagde: Fajr er ved 18 grader.

Hans navn er Abū Isḥāq Ibrāhīm ibn Yaḥyā al-Naqqāsh al-Zarqālī (al-Zarqālah) al-Tujibi, og han døde i år 493 efter Hijra, hvilket svarer til år 1100. Instrumentmager og astronom fra Andalusien. Hans astronomiske instrumenter og værker skulle blive brugt i yderligere 400 år. Den store astronom Nicolaus Copernicus citerede endnu fra hans værker...

Abu Hudhayfah
mehr
Gebetszeitenabout 1 month ago

Al-Battānī (317H) sagde: "Fajr er ved 18 grader."

Han er Muḥammad ibn Jābir al-Ḥarrānī al-Battānī (317h) og han var den største og mest berømte astronom i den Islamiske Verden. Hans værker spillede en betydelig rolle i udviklingen af videnskab og astronomi i Vesten. De store astronomer i historien brugte hans værker, blandt dem Nicolaus Copernicus, Johannes Kepler og Galileo Galilei. Han anerkendte brugen af trigonometri i astronomi og lagde milepælene for yderligere udvikling af astronomien...

Abu Hudhayfah
mehr
Gebetszeitenabout 1 month ago

Al-Biruni (440h) sagde: "Fajr er ved 18 grader".

Hans navn er Abu Rayhan Muhammad ibn Ahmad al-Biruni. Han døde i år 440 efter Hijrah (1050). Han er en stor lærd og astronom. Og han kaldes faderen til den moderne geodæsi. Ud af hans 146 bøger dedikerede han 95 til astronomi, matematik og geografi...

Abu Hudhayfah
mehr